Ytliga blodkärl i ansiktet med Diatermi

Diatermi betyder "genom värme" på grekiska. Det är just genom värme man kan ta bort små ytliga blodkärl, vanligtvis i ansiktet.
Körsbärshemangiom, spiders och telangiektasier är exempel på kärl som går utmärkt att avlägsna med hjälp av diatermi.

Hur går behandlingen till?
En steril engångsnål leder värme ner till sin spets och koagulerar kärlet. Det händer oftast direkt att kärlet försvinner, men kan också försvinna succesivt under de kommande dagarna.

Gör det ont?
Det känns ungefär som ett nålstick. Hur man uppfattar smärtan beror till stor del på hur smärttålig man är samt var kärlet sitter.

Hur många behandlingar behövs?
I vissa fall räcker det med en behandling. Ibland kan man behöva göra en uppföljningsbehandling. En del kärl är kraftigare än andra och då kan det behövas fler behandlingar på dem. 3-4 veckor efter den första behandlingen kan man gå på kärlen igen.

Vad ska man tänka på före och efter en behandling?
Det krävs inga direkta förberedelser innan diatermi. Efter kan huden bli aningen röd och irriterad. Det kan uppstå små skorpor på området man behandlat. Låt dem läka ut som vanligt, ren Aloe Vera gel kan användas för att lugna området.

Man bör undvika solljus till huden är helt återställd, annars kan det uppstå pigmentförändringar. Vi rekommenderar att man använder solskyddsfaktor med hög SPF i två veckor upp till en månad efter behandlingen. Bra att tänka på under de första dygnen är att undvika aktiviteter som får kärlen att vidga sig, till exempel träning, dusch och tvätt i hett vatten, bada bastu, alkohol mm. Det finns en liten risk för ärrbildning men det sker väldigt sällan.


Diatermi näsvingarna      350:-
Diatermi kinderna         500:-

Diatermi näsvingar och kinder   600:-

Diatermi enstaka kärl         300:-